ATHENS HEART SURGERY INSTITUTE
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΠΑΙΔΙΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Καρδιοχειρουργική Παίδων και Ενηλίκων με συγγενείς και επίκτητες Καρδιοπάθειες

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ
+30 6978 039 550

Αρχική  /  Ειδικά Περιστατικά   /  Συγγενής ιδιοπαθής στένωση πνευμονικών φλεβών: επιτυχής καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση με ιδιαίτερη χειρουργική τεχνική «χωρίς ράμματα»
Group 193

Συγγενής ιδιοπαθής στένωση πνευμονικών φλεβών: επιτυχής καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση με ιδιαίτερη χειρουργική τεχνική «χωρίς ράμματα»

Συγγενής ιδιοπαθής στένωση πνευμονικών φλεβών: επιτυχής καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση με ιδιαίτερη χειρουργική τεχνική «χωρίς ράμματα».

( “Sutureless repair of severe congenital pulmonary venous obstruction” )

Πλήρως επιτυχής ήταν η παιδοκαρδιοχειρουργική αντιμετώπιση μιας εξαιρετικά σπάνιας και σοβαρότατης καρδιοπάθειας που ονομάζεται «συγγενής ολική στένωση πνευμονικών φλεβών». Πρόκειται για βρέφος που είχε γεννηθεί πρόωρα, στην 26η εβδομάδα της κύησης και με βάρος γέννησης μόλις 870 γραμμάρια. Αμέσως μετά την γέννηση διαγνώστηκε μια συνηθισμένη και γενικά μέτριας βαρύτητας συγγενής καρδιοπάθεια, που ονομάζεται μερικό κολποκοιλιακό κανάλι, η οποία συμπεριλαμβάνει δυσπλασία των κολποκοιλιακών βαλβίδων και μεσοκολπική επικοινωνία του «πρωτογενούς» τύπου. Η πάθηση αυτή συνήθως δεν επηρεάζει τόσο πολύ την καρδιακή λειτουργία και με κατάλληλη παρακολούθηση και αγωγή διορθώνεται χειρουργικά σε μεγαλύτερη ηλικία (3-4 ετών ). Η καρδιολογική όμως παρακολούθηση του νεογνού έδειξε σταδιακά αυξανόμενη πνευμονική αρτηριακή πίεση σε ανησυχητικά επίπεδα, γεγονός που δεν μπορούσε να εξηγηθεί από το διαγνωσθέν καρδιακό πρόβλημα. Τελικά, μετά από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που συμπεριέλαβαν μαγνητική τομογραφία καρδιάς και καρδιακό καθετηριασμό (πραγματοποιήθηκαν από τους παιδοκαρδιολόγους μας  κα Τζίφα και κ. Παπαγιάννη), διαπιστώθηκε ότι η πνευμονική υπέρταση οφείλετο στην προοδευτική ανάπτυξη της σοβαρής στένωσης όλων των πνευμονικών φλεβών, δηλαδή  των αγγείων που μεταφέρουν το οξυγονωμένο αίμα από  τους πνεύμονες προς τον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Συνήθως η πάθηση αυτή επιδεινώνεται ανεξέλεγκτα, καταστρέφει όλο το πνευμονικό φλεβικό δίκτυο και δευτερογενώς την καρδιά. Από τα περισσότερα Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα του κόσμου προτείνεται σαν μόνη λύση η μεταμόσχευση.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου βρέφους, η παιδοκαρδιοχειρουργική ομάδα του κ. Σαρρή ανέλαβε την πραγματοποίηση διορθωτικής καρδιοχειρουργικής επέμβασης εξαιρετικά υψηλού κινδύνου χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη τεχνική που ονομάζεται “sutureless repair”,  δηλαδή τεχνική διάνοιξης των φλεβών χωρίς να χρησιμοποιούνται χειρουργικά ράμματα.

Η καρδιοχειρουργική επέμβαση ήταν απολύτως επιτυχής, οι πνευμονικές φλέβες του βρέφους αποσυμφορήθηκαν πλήρως και η πνευμονική υπέρταση υποχώρησε. Ο μικρός ασθενής ανέρρωσε χωρίς επιπλοκές, παρακολουθείται τακτικά από τους παιδοκαρδιολόγους μας και εξακολουθεί,  μετά πάροδο πολλών μηνών,  να είναι σε άριστη κλινική κατάσταση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
X espa banners square