Main Image

Παιδιατρικές Αρρυθμίες: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Οι παιδιατρικές αρρυθμίες αποτελούν ένα τμήμα της Παιδοκαρδιολογίας που απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και μακρά εμπειρία για την ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία των μικρών ασθενών. Εκτός από τις καλοήθεις αρρυθμίες (εκτακτοσυστολές και ήπιες διαταραχές της κολποκοιλιακής αγωγής) που δε χρειάζονται ειδική θεραπεία, υπάρχουν και αυτές που απαιτούν πολύ προσεκτική και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Τα αίτια

Περίπου ένα στα 250 παιδιά παρουσιάζει επεισόδια ταχυκαρδίας. Οι συχνότερες αιτίες είναι:

  • το παραπληρωματικό δεμάτιο (σύνδρομο Wolff-Parkinson-White),
  • η κομβική ταχυκαρδία,
  • η έκτοπη κολπική ταχυκαρδία και
  • οι μετεγχειρητικές ταχυκαρδίες μετά από χειρουργική διόρθωση συγγενών καρδιοπαθειών (κολπικός πτερυγισμός, κοιλιακή ταχυκαρδία).

Επίσης, είναι γνωστό ότι υπάρχουν γενετικά σύνδρομα, δηλαδή κληρονομικές παθήσεις που προκαλούν ταχυαρρυθμίες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή, όπως

  • το σύνδρομο μακρού QT,
  • το σύνδρομο Brugada,
  • η κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία,
  • η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια,
  • αρρυθμιογόνος δυσπλασία δεξιάς κοιλίας (π.χ. νόσος της Νάξου) κ.ά.

Τέλος, υπάρχουν και οι βραδυκαρδίες που μπορεί να αρχίζουν από την ενδομήτρια ζωή (συγγενής κολποκοιλιακός αποκλεισμός) ή μετά από μια λοίμωξη ή εγχείρηση ανοικτής καρδιάς (μετεγχειρητικός κολποκοιλιακός αποκλεισμός και σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου).

Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης των παιδιατρικών αρρυθμιών

Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ή στην πρόληψη πολλών αρρυθμιών (υπερκοιλιακή και κοιλιακή ταχυκαρδία, σύνδρομο μακρού QT κ.α). Τα φάρμακα γενικά δρουν βοηθητικά, αλλά δε θεραπεύουν μόνιμα (δηλαδή η δράση τους διαρκεί όσο τα παίρνει ο ασθενής). Επιπλέον, η ύπαρξη παρενεργειών και η ανάγκη λήψης για πολλά χρόνια καθιστά τη συνεργασία των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους συχνά προβληματική.

Τρόποι αντιμετώπισης

Τα παιδιά που πάσχουν από υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες μπορούν σήμερα να θεραπευθούν ριζικά με ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο από 95% με τη μέθοδο της κατάλυσης μέσω καθετήρα (με χρήση ραδιοκυμάτων ή κρυοπηξίας). Η θεραπεία αυτή γίνεται συνήθως στη σχολική ηλικία για να μειωθούν οι κίνδυνοι επιπλοκών που στα μεγαλύτερα παιδιά είναι ελάχιστοι. Η επέμβαση μπορεί βέβαια να πραγματοποιηθεί και σε βρέφη και μικρότερα σε επείγουσες ή ανθεκτικές στα φάρμακα περιπτώσεις.

Τα παιδιά με σοβαρές βραδυκαρδίες, όπως ο συγγενής και ο μετεγχειρητικός κολποκοιλιακός αποκλεισμός ή η νόσος του φλεβοκόμβου μπορούν να αντιμετωπισθούν με εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη που μπορεί να γίνει ακόμη και στη νεογνική ηλικία. Στα μικρότερα παιδιά, καθώς και σε ορισμένους τύπους συγγενών καρδιοπαθειών (π.χ. μονήρης κοιλία), καθώς και στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο η εμφύτευση γίνεται επικαρδιακά (χειρουργικά), ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις γίνεται μέσω του φλεβικού συστήματος (ενδοκαρδιακά).

Οι ασθενείς με επικίνδυνες αρρυθμιογόνες καταστάσεις, όπως μετεγχειρητικές κοιλιακές ταχυκαρδίες, ή με γενετικά σύνδρομα που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με τα αντιαρρυθμικά φάρμακα, μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά με την εμφύτευση μόνιμου απινιδωτή, που μπορεί να γίνει είτε επικαρδιακά είτε ενδοκαρδιακά ανάλογα με την ηλικία και την ανατομία του παιδιού.

Το μοναδικό στην Ελλάδα πλήρως εξοπλισμένο Ηλεκτροφυσιολογικό-Βηματοδοτικό εργαστήριο για παιδιά

Η Παιδοκαρδιολογική και Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ συνεργάζονται στενά για να προσφέρουν σε όλα τα παιδιά που χρειάζονται την κατάλληλη αρρυθμιολογική θεραπεία.

Το ΜΗΤΕΡΑ διαθέτει το μοναδικό στην Ελλάδα πλήρως εξοπλισμένο Ηλεκτροφυσιολογικό-Βηματοδοτικό εργαστήριο για παιδιά, με τελευταίας τεχνολογίας ακτινοσκοπικά μηχάνηματα, ηλεκτροφυσιολογικό εξοπλισμό, δυνατότητα τρισδιάστατης μη-ακτινoσκοπικής απεικόνισης (σύστημα Ensite-NavX), δυνατότητα κατάλυσης αρρυθμιών είτε με ρεύμα ραδιοσυχνότητας (radiofrequency ablation) είτε με κρυοπηξία (cryoablation), και δυνατότητα εμφύτευσης μόνιμων βηματοδοτών και απινιδωτών, είτε ενδοκαρδιακά είτε επικαρδιακά. Η υπερσύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης και θεραπείας όσων ασθενών το χρειάζονται. Λειτουργεί επίσης τακτικό ιατρείο παρακολούθησης ασθενών με μόνιμους βηματοδότες-απινιδωτές. Υπάρχει συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού για τη μοριακή διάγνωση σπάνιων γενετικών παθήσεων, ενώ στόχος μας είναι να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε και στην Ελλάδα τις νεώτερες γενετικές διαγνωστικές τεχνικές.

Οι γιατροί και το βοηθητικό προσωπικό που διενεργούν τις επεμβάσεις αυτές έχουν μακροχρόνια εκπαίδευση και εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διευθυντής της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής είναι ο κ. Γιάννης Παπαγιάννης, της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής ο κ. Γεώργιος Σαρρής, και της Παιδοκαρδιοαναισθησιολογικής Κλινικής-Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ο κ. Γεώργιος Κυρβασίλης.

 

« Επιστροφή στην σελίδα των άρθρων

Επικοινωνήστε μαζί μας
Γραφείο κ. Σαρρή
Λ. Κηφισίας 2,
Μαρούσι 15125, 1ος όροφος ( έναντι εκθεσιακού κέντρου HELEXPO)

Τηλ. Ιατρού:6932 60 10 20
Τηλ. γραμματείας για ραντεβού:
+30 697 8039550
E: info@athensheartsurgery.gr