ATHENS HEART SURGERY INSTITUTE
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΠΑΙΔΙΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Καρδιοχειρουργική Παίδων και Ενηλίκων με συγγενείς και επίκτητες Καρδιοπάθειες

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ
+30 6978 039 550

Αρχική  /  Ειδικά Περιστατικά   /  Aμφικοιλιακός βηματοδότης εμφυτεύεται σε παιδί με καρδιακή ανεπάρκεια λόγω σπάνιας συγγενούς καρδιοπάθειας
Group 191 2

Aμφικοιλιακός βηματοδότης εμφυτεύεται σε παιδί με καρδιακή ανεπάρκεια λόγω σπάνιας συγγενούς καρδιοπάθειας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2009, πραγματοποιήθηκε στo Καρδιολογικό Τμήμα της Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ διαφλέβια εμφύτευση αμφικοιλιακού βηματοδότη σε παιδί ηλικίας επτά ετών με σπάνια συγγενή καρδιοπάθεια.

Ο μικρός ασθενής είχε ήδη υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς παρουσίαζε σοβαρή δυσλειτουργία της καρδιάς, που οφειλόταν τόσο στις προηγούμενες επεμβάσεις, όσο και σε μια σπάνια ανατομική ανωμαλία που ονομάζεται «συγγενώς διορθωμένη μετάθεση». Οι δύο κοιλίες της καρδιάς βρισκόταν σε λάθος θέση, με αποτέλεσμα η δεξιά κοιλία (η πιό αδύνατη) να παίζει το ρόλο της αριστεράς. Λόγω του υψηλού κινδύνου ο ασθενής παραπέμφθηκε στο εξωτερικό.

Μετά όμως από συζήτηση με τους Διευθυντές του Καρδιολογικού και Καρδιοχειρουργικού Τμήματος της Παιδιαρτρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ αντίστοιχα, κ. Ι. Παπαγιάννη και Γ. Σαρρή συστήθηκε αντί για μια επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση, να γίνει βηματοδότηση της καρδιάς από δύο σημεία με σκοπό τον καλύτερο συγχρονισμό της.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Καρδιολογικό Τμήμα της Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ και ήδη ο ασθενής έχει εξέλθει του Νοσοκομείου. Όπως δήλωσε ο Παιδοκαρδιολόγος, κ. Ι. Παπαγιάννης, «η λειτουργία της καρδιάς του μικρού ασθενούς που βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα βελτιώθηκε αμέσως κατά 40% και έτσι δε χρειάζεται να υποβληθεί σε πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις με αβέβαιο αποτέλεσμα».

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται συχνά σε  ενήλικες ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά έχει γίνει μόνο σε λίγες δεκάδες παιδιατρικών ασθενών παγκοσμίως, και σε ελάχιστους με τη συγκεκριμένη σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθειεα.

Το Καρδιολογικό Τμήμα της Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ είναι το μόνο στην Ελλάδα που έχει πιστοποιημένα χειρουργικά αποτελέσματα και συμμετέχει σε πανευρωπαϊκή μελέτη αμφικοιλιακής βηματοδότησης σε παιδιά και ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες, της οποίας τα πρώτα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα στο διεθνή ιατρικό Τύπο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
X espa banners square