ATHENS HEART SURGERY INSTITUTE
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΠΑΙΔΙΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Καρδιοχειρουργική Παίδων και Ενηλίκων με συγγενείς και επίκτητες Καρδιοπάθειες

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ
+30 6978 039 550

Title Image

Συμβουλές για γονείς

Αρχική  /  Γονείς & Παιδιά  /  Συμβουλές για γονείς

Συμβουλές Για Υγιή Καρδιά

Περιορίστε τα επίπεδα χοληστερόλης από την παιδική ηλικία

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η αθηροσκλήρωση ( αρτηριοσκλήρωση ) ξεκινάει νωρίς στην παιδική ηλικία και επιδεινώνεται σταδιακά κατά την διάρκεια της ζωής. Συχνά οδηγεί σε βλάβες των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, δηλαδή στην γνωστή στεφανιαία νόσο, αλλά και σε άλλες αρτηριακές βλάβες. Οι καρδιαγγειακές αυτές παθήσεις συνιστούν τις συχνότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στην αρχή της παιδικής ηλικίας μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση της αθηροσκλήρωσης στην ενήλικη ζωή.

Οι διατροφικές συνήθειες και η γενετική επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στα παιδιά και στους εφήβους μπορεί να είναι επωφελής, συμβάλλοντας στην πρόληψη ανάπτυξης αθηροσκληρωτικών βλαβών.

Για να μειώσετε την εναπόθεση χοληστερίνης και μετέπειτα την δημιουργία αθηρωματικών παθήσεων στις αρτηρίες των παιδιών ( και ενηλίκων ) συνιστούμε:

  1. Να αποθαρρύνετε το κάπνισμα
  2. Να ενθαρρύνεται τακτική αερόβια άσκηση που διαρκεί τουλάχιστον 30-60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας
  3. Να φροντίζετε για την υγιεινή τους διατροφή: Τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και μεγαλύτερα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά καθώς και μεγάλη ποικιλία από άλλα φαγητά χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Τηρώντας αυτό θα τα βοηθήσετε να διατηρήσουν τα κανονικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία. Τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων στο αίμα θα πρέπει να είναι:
    • Ολική Χοληστερίνη <170mg/dl
    • Χοληστερίνη LDL < 110mg/dl
    • Χοληστερίνη HDL > 35mg/dl
    • Τριγλυκερίδια < 150mg/dl
  4. Να αποφεύγεται ή να μειώνεται η παχυσαρκία
  5. Να ελέγχεται περιοδικά από τον παιδίατρο η αρτηριακή πίεση ώστε, αν διαπιστωθεί υπέρταση, να θεραπεύεται
  6. Σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται στα παιδιά ο σακχαρώδης διαβήτης, που πρέπει να αντιμετωπίζεται εντατικά από τον παιδίατρο – ενδοκρινολόγο

Υ.Σ Τα ανωτέρω στοιχεία και συμβουλές αποτελούν επίσημη Επιστημονική Θέση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association)

Ένα μήλο την ημέρα κάνει καλό στην υγεία…

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Foods η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα οδήγησε σε 40% μείωση  του επειπέδου της οξειδωμένης LDL στο αίμα, δηλαδή της μορφής της «κακής» ηοληστερίνης που συνδέεται στενά με τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες. (Πηγή: http://www.medpagetoday.com/Cardiology/Prevention/35199?utm_source=cardiodaily&utm_medium=email&utm_content=aha&utm_campaign=10-08-12&eun=gd3r&userid=402303&email=gsarris@mac.com&mu_id=5407601).

7 απλά μέτρα-στόχοι για υγιή καρδιά, από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

  1. Μη καπνίζετε
  2. Διατηρείστε φυσιολογικό σωματικό βάρος (φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος)
  3. Ασκείστε (150 λεπτά μέτριας η 75 λεπτά έντονης άσκησης εβδομαδιαία)
  4. Διατηρείστε φυσιολογική αρτηριακή πίεση (κάτω από 120/80mmHg).
  5. Διατηρείστε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου (κάτω από 100mg/dl)
  6. Διατηρείστε χαμηλή χοληστερίνη (κάτω από 200mg/dl)
  7. Τρώτε υγειϊνά:  (καθημερινά φρούτα και λαχανικά, ψάρι (ιδίως λιπαρό) 2 φορές την εβδομάδα, σιτηρά ολικής άλεσης καθημερινά, περιορισμός του αλατιου σε λιγότερο από 1.5 γραμμάρια την ημέρα, ελαχιστοποιούμε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά (μέχρι 3 την εβδομάδα).

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Mayo Clinic Proceedings, μόνο 29 από τους 11,993 ασθενείς πού συμμετείχαν (δηλαδή μόνο το 0.2%) πέτυχαν και τους 7 στόχους!  Πάντως τα άτομα που πέτυχαν τουλάχιστον 5 στόχους (που ήταν μόνο το 18% των συμμετεχόντων στη μελέτη) είχαν μείωση θνητότητας κατά 63%!  Αλλά και αυτοί που πέτυχαν 3 η 4 στόχους είχαν μειωμένη  θνητότητα κατά 55% σε σχέση με αυτούς που πέτυχαν μόνο μέχρι 2 στόχους.

Πηγή:

http://www.medpagetoday.com/Cardiology/Prevention/35288?utm_source=cardiodaily&utm_medium=email&utm_content=aha&utm_campaign=10-12-12&eun=gd3r&userid=402303&email=gsarris@mac.com&mu_id=5407601

Το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία συντομεύει τη ζωή…

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology (Whitley E, et al “Association of cigarette smoking from adolescence to middle-age with later total and cardiovascular disease mortality: the Harvard Alumni Health Study” J Am Coll Cardiol 2012; DOI: 10.1016/j.jacc.2012.06.047. )


που αφορούσε 28,236 αποφοίτους του Πανεπιστμίου Harvard, η έναρξη καπνίσματος στην εφηβεία συνδέται με 30% αύξηση στον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, 20% αύξηση στον κίνδυνο θανάτου απο καρδιαγγειακά νοσήματα, και σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου θανάτου από καρκίνο.  ΑΝ αργότερα διακοπεί το κάπνισμα, ο κίνδυνος μειώνεται, αλλά παραμένει 30% μεγαλύτερος σε σχέση με αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ.  Το συμπέρασμα είναι ότι, με βάση ασφαλήεπιστημονικά δεδομένα,  πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέπονται τα παιδιά από το κάπνισμα.  Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://www.medpagetoday.com/Cardiology/Prevention/35202

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Το κλισέ «η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη» ισχύει και για τις παιδικές καρδιοπάθειες, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση έχει περισσότερο τη μορφή της έγκαιρης διάγνωσης. Στην πλειονότητά τους οι συγγενείς καρδιοπάθειες προκύπτουν από τυχαία σφάλματα στην εμβρυϊκή ανάπτυξη και δεν είναι κληρονομικές. Υπάρχουν βεβαίως και ορισμένες γενετικές/χρωμοσωματικές ανωμαλίες (όπως σύνδρομα Down, Williams Nooman) που παρουσιάζουν συχνά κάποιες συγκεκριμένες συγγενείς καρδιοπάθειες. Το τυχαίο της προέλευσης των συγγενών καρδιοπαθειών υπαγορεύει και τη μορφή της συνιστώμενης πρόληψης. Καθώς λοιπόν η εμφάνισή τους δε συνδέεται με κάποιον γνωστό βλαβερό περιβαλλοντικό παράγοντα, το μόνο που μπορεί να συστήσει κανείς είναι να ακολουθούνται οι γενικές συστάσεις προς τις εγκύους: να αποφεύγεται δηλαδή η έκθεσή τους σε γνωστούς ή εν δυνάμει βλαβερούς παράγοντες, όπως το οινόπνευμα, το κάπνισμα και τα φάρμακα (εκτός εκείνων που εγκρίνονται από το γιατρό τους).

Παρά τις προφυλάξεις, οχτώ στα δέκα παιδιά που γεννιούνται ζωντανά πάσχουν από κάποια συγγενή καρδιοπάθεια, η σοβαρότητα της οποίας μπορεί να ποικίλει: από πολύ ελαφράς μορφής , που ίσως δε χρειαστεί καμία παρέμβαση, ως βαριά-περίπλοκη, έως και ανίατη. Το παρήγορο όμως είναι ότι στην πλειονότητά τους οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν άριστα και να θεραπευθούν πλήρως. «Πλήρως» σημαίνει ότι το παιδί δεν θα χρειάζεται ειδική παρακολούθηση στο μέλλον. Αλλά και για τις περιπτώσεις εκείνες, όπου η ιατρική παρακολούθηση από ειδικούς παιδοκαρδιολόγους είναι επιβεβλημένη, μπορεί να εξασφαλιστεί μακρόχρονη φυσιολογική επιβίωση και καλή ποιότητα ζωής.

Υπερηχογραφικός έλεγχος

Στις μέρες μας, η γέννηση ενός παιδιού με συγγενή καρδιοπάθεια δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για την οικογένεια, καθώς στην πλειονότητά τους διαγιγνώσκονται προγεννητικά. Έτσι, αν νωρίς κατά τη διάρκεια της κύησης στους υπερήχους που πραγματοποιούν οι γυναικολόγοι υπάρξει ένδειξη καρδιακής ανωμαλίας ή ανησυχίας για κάτι τέτοιο, επιβάλλεται εμβρυϊκός υπερηχοκαρδιογραφικός έλεγχος από ειδικό εμβρυο-παιδοκαρδιολόγο.

Μόνο στην περίπτωση, όπου από την παραπάνω εξέταση διαγνωστεί ανίατη ή βαρύτατη καρδιολογική εξέταση σε συνδυασμό με χρωμοσωματικές βλάβες που επηρεάζουν και άλλα όργανα πέρα από την καρδιά, είναι πιθανόν να γίνει σύσταση για διακοπή της κύησης. Στις περισσότερες μορφές συγγενών καρδιοπαθειών η εμβρυϊκή διάγνωση παρέχει τον χρόνο στους γονείς να προετοιμαστούν ψυχολογικά και πρακτικά και δίνει την ευκαιρία στους θεράποντες ιατρούς να σχεδιάσουν την ορθότερη αντιμετώπιση του προβλήματος του νεογνού.

Περιττό δε, να πούμε ότι σημαντικός παράγοντας στην περαιτέρω εξέλιξη κάθε περιστατικού είναι το πόσο γρήγορα το παιδί θα φθάσει στα κατάλληλα χέρια. Έτσι, για καρδιοπάθειες που απαιτούν νεογνική αντιμετώπιση είναι σημαντικό να προγραμματίζεται ο τοκετός σε κέντρο, όπου υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης. Θα θυμόμαστε όλοι να έχουμε ακούσει στις ειδήσεις για την αποστολή αεροπλάνων σε απομακρυσμένα σημεία της επικράτειας για την αερομεταφορά πασχόντων νεογνών. Τέτοιου είδους δραματικές καταστάσεις που φορτίζουν συναισθηματικά και βάζουν τη ζωή του νεογνού σε κίνδυνο, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν φαινόμενα του παρελθόντος. Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να προγραμματίζουμε πολύ πριν από τη γέννηση του παιδιού, ώστε να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα που φροντίζουν ταυτόχρονα τη μητέρα και το καρδιοπαθές παιδί. Εξάλλου, το καλύτερο C130 είναι η κοιλιά της μαμάς!

Διαρκής επαγρύπνηση

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σωτήριο εργαλείο, ο εμβρυϊκός υπερηχοκαρδιογραφικός έλεγχος δε διαγιγνώσκει όλες τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Παραδείγματος χάριν, κάποιες παιδικές αρρυθμίες δεν μπορούν να διαγνωστούν προγεννητικά. Επίσης, ο βοτάλειος πόρος (το αγγείο που συνδέει την πνευμονική αρτηρία με την αορτή) και η μεσοκολπική επικοινωνία υπάρχουν φυσιολογικά στο έμβρυο (που δεν αναπνέει και μέσω αυτών κυκλοφορεί το αίμα του που οξυγονώνεται μόνο στον πλακούντα). Μόνο αν δεν κλείσουν μετά τη γέννηση δημιουργείται πρόβλημα. Η ισθμική στένωση αορτής μπορεί να παρουσιαστεί μετά τη γέννηση, όταν κλείσει ο βοτάλειος πόρος. Όλα αυτά σημαίνουν ότι για τη διάγνωση συγγενών καρδιοπαθειών δεν αρκεί ο προγεννητικός έλεγχος. Χρειάζεται προσεκτική εξέταση κάθε νεογνού από τον παιδίατρό και επί υποψίας προβλήματος( π.χ. φύσημα) έλεγχος από ειδικό καρδιολόγο.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι, αν το παιδί βγει υγιές από το μαιευτήριο, αυτό δε σημαίνει ότι έχει αποκλειστεί η πιθανότητα καρδιοπάθειας, καθώς κάποιες από αυτές εκδηλώνονται αργότερα. Ένα νεογνό μπορεί να μην έχει παθολογικό φύσημα, αλλά αυτό μπορεί να παρουσιαστεί αργότερα. Αν αυτό διαπιστωθεί από τον παιδίατρο, επιβάλλεται η αξιολόγηση από ειδικό παιδοκαρδιολόγο.

Τα ύποπτα συμπτώματα της καρδιοπάθειας

Μια σειρά συμπτώματα πρέπει να οδηγήσουν τους γονείς σε καρδιολογική εξέταση του παιδιού

  • Καρδιακό φύσημα που ακούει ο γιατρός
  • Στασιμότητα της ανάπτυξης του βρέφους
  • Ταχύπνοια
  • Κυάνωση (Μελάνιασμα)
  • Πόνος στην καρδία (ιδιαίτερα όταν σχετίζεται με την άσκηση)
  • Εύκολη κόπωση
  • Λιποθυμία

Επικοινωνία με συλλόγους για παιδιά με καρδιοπάθειες

Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών παιδιών “Η καρδιά του παιδιού”

Δ/νση : Αιόλου 104, 7ος όροφος γραφ.703, Αθήνα.

Τηλ.: 210 3218488

E-mail: kardiap@yahoo.gr

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα στην διεύθυνση www.kardiapaidiou.gr

Σύλλογος Β. Ελλάδος για άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες “Παιδικές καρδιές”

Δ/νση : Ισμήνης & Κανάρη, Πλατεία Τζούμα Αγ. Ιωάννης Καλαμαριά 551 32 Θεσ/κη.

Τηλ.: 2310 441942

E-mail: info@paidikeskardies.gr

Επισκευτείτε την ιστοσελίδα “Παιδικές καρδιές” στην διεύθυνση www.paidikeskardies.gr

 

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Δ/νση : Κασσαβέτη 8 ( Ισόγειο ), Κάτω Πατήσια Αθήνα

Τηλ/fax: 210- 8620580

E-mail: kardia2005@hotmail.com

Επισκευτείτε την ιστοσελίδα στην διεύθυνση http://www.kardiopatheia.gr/

facebook https://www.facebook.com/groups/60319366985/

Μετάβαση στο περιεχόμενο
X espa banners square