Main Image

ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ ΜΕ ΚΑΘΕΤΗΡΑ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είτε σε παιδιά με καρδιοπάθειες είτε σε κατά τα άλλα υγιή παρατηρούνται ταχυκαρδίες. Αυτές οφείλονται συνήθως σε κάποιο «παραπληρωματικό δεμάτιο», μια παθολογική δηλαδή σύνδεση στο ηλεκτρικό «ερεθισματαγωγό» κύκλωμα της καρδιάς αλλά και σε άλλες σπανιότερες αιτίες. Μετά από κάποιες εγχειρήσεις καρδιάς μπορεί να παρατηρηθούν ταχυκαρδίες από το σημείο της ουλής που τυχόν έχει δημιουργηθεί. Για την ακριβή διάγνωση των ταχυκαρδιών αυτών χρησιμοποιείται μια ειδική εξέταση που λέγεται ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου αυτού ο ειδικός καρδιολόγος χρησιμοποιεί καθετήρες –ηλεκτρόδια που τοποθετούνται μέσω μιας φλέβας στο εσωτερικό της καρδιάς, καθώς και ειδικά συστήματα « χαρτογράφησης » με τη βοήθεια εξειδικευμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μετά τη διάγνωση του αιτίου της ταχυκαρδίας, μπορεί να ακολουθήσει η θεραπεία με ειδικό καθετήρα που διοχετεύει είτε υψίσυχνο ηλεκτρικό ρεύμα ( radiofrequency ablation ), είτε ψυχρό άζωτο (cryoablation), με ποσοστό επιτυχίας περίπου 95 % για τις συχνότερες αρρυθμίες. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και κυμαίνονται γύρω στο 1-2 %.

Στο νοσοκομείο « ΜΗΤΕΡΑ » υπάρχει το πληρέστερα εξοπλισμένο εργαστήριο στην Ελλάδα για την διενέργεια αυτής της επέμβασης στα παιδιά. Ο Δρ. Ι. Παπαγιάννης, εκ των συγγραφέων, που διηύθυνε το Παιδιατρικό Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο στο Ωνάσειο για περισσότερα από δέκα χρόνια, με εμπειρία σε περισσότερα από 350 παιδιά και ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες και αρρυθμιολογικά προβλήματα, έχει οργανώσει το αιμοδυναμικό και ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο στο ΜΗΤΕΡΑ με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές και διευθύνει την λειτουργία του μοναδικού Ηλεκτροφυσιολογικού Κέντρου για παιδιά στην Ελλάδα με διεθνούς επιπέδου άριστα αποτελέσματα.

Αρκετά παιδιά, περίπου 1στα 250, παρουσιάζουν κάποια επεισόδια ταχυκαρδίας που δεν οφείλονται σε φυσιολογικές καταστάσεις, όπως άθληση, συγκίνηση, ή άλλου είδους stress. Τα αίτια αυτών των ταχυκαρδιών μπορεί να είναι α) κάποιο «παραπληρωματικό δεμάτιο», β) ένα κύκλωμα γύρω από τον κεντρικό κόμβο της καρδιάς, γ) μια έκτοπη εστία, ή δ) ταχυκαρδίες που προκαλούνται γύρω από μια μετεγχειρητική ουλή.

Για τη διάγνωση και θεραπεία αυτών των ταχυκαρδιών έχουν αναπτυχθεί ειδικές μέθοδοι που βασίζονται στην εισαγωγή καθετήρων-ηλεκτροδίων από τις φλέβες που οδηγούν στην καρδιά. Αρχικά πραγματοποιείται ο λεγόμενος ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος (ΗΦΕ) κατά τον οποίο γίνεται η διάγνωση του είδους της ταχυκαρδίας. Στη συνέχεια, ανάλογα με το αίτιο της ταχυκαρδίας, εισάγεται ο ανάλογος καθετήρας που μπορεί να οδηγηθεί στην εστία της αρρυθμίας με ειδικό μηχανισμό, και να χορηγήσει ειδικό υψίσυχνο ρεύμα με το οποίο καυτηριάζεται η εστία και παύει η αρρυθμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το πρόβλημα εντοπίζεται κοντά σε ευαίσθητα σημεία της καρδιάς, όπως στον κολποκοιλιακό κόμβο, μπορεί να γίνει κρυοπηξία αντί για καυτηριασμό. Η κρυοπηξία γίνεται με ειδικό καθετήρα που ψύχεται με τη βοήθεια υγρού αζώτου που διοχετεύεται στο εσωτερικό του, χωρίς να μπαίνει στο σώμα του ασθενούς. Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι η βλάβη που προκαλεί γίνεται πολύ σταδιακά και, αν παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορεί να σταματήσει αμέσως και να αποφευχθεί μόνιμη βλάβη.

Με τις μεθόδους αυτές έχουν θεραπευθεί χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα οποία έπασχαν από επεισόδια ταχυκαρδίας και πλέον ζουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς φάρμακα ή περιορισμούς στη δραστηριότητά τους.

Ο δεύτερος εκ των συγγραφέων ήταν υπεύθυνος επί μια δεκαετία και πλέον για το ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού κέντρου και έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στην Ελλάδα στην αντιμετώπιση των παιδιατρικών αρρυθμιών. Το Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο της Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ είναι το μοναδικό στην Ελλάδα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο για παιδιά, με την δυνατότητα θεραπείας ταχυκαρδιών με υψίσυχνο ρεύμα και κρυοπηξία, καθώς και με ειδικό σύστημα ηλεκτρομαγνητικής χαρτογράφησης αρρυθμιών που ελαττώνει στο ελάχιστο δυνατόν την έκθεση σε ακτινοβολία, ενώ επιτυγχάνει την λεπτομερέστερη δυνατή εντόπιση της παθολογικής εστίας.

Επίσης το εργαστήριο έχει την δυνατότητα εμφύτευσης βηματοδοτών και απινιδωτών σε παιδιά, που μπορεί να είναι απαραίτητοι σε ασθενείς με βραδυκαρδίες ή επικίνδυνες για τη ζωή κοιλιακές ταχυκαρδίες. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών αναλύεται στο επόμενο κεφάλαιο.

επιστροφή

Επικοινωνήστε μαζί μας
Γραφείο κ. Σαρρή
Λ. Κηφισίας 2,
Μαρούσι 15125, 1ος όροφος ( έναντι εκθεσιακού κέντρου HELEXPO)

Τηλ. Ιατρού:6932 60 10 20
Τηλ. γραμματείας για ραντεβού:
+30 697 8039550
E: info@athensheartsurgery.gr