Main Image

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ο τακτικός έλεγχος κάθε παιδιού από τον παιδίατρο του και οι εξετάσεις ρουτίνας είναι απαραίτητες. Οι συνήθεις παιδιατρικοί έλεγχοι πρέπει να γίνονται και στα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια. Οι εμβολιασμοί που απαιτούνται πρέπει να γίνονται σύμφωνα με την ηλικία (αλλά όχι 1 μήνα πριν ή μετά μία εγχείρηση καρδιάς). Συχνά συνιστώνται επιπλέον εμβολιασμοί (π.χ. γρίπης – influenza). Ένα παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια που δεν έχει διορθωθεί, συνήθως αντιμετωπίζει τις παιδικές αρρώστιες όπως και ένα φυσιολογικό παιδί, μπορεί όμως να είναι πιο επιρρεπές στις λοιμώξεις (π.χ στις αναπνευστικές).

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Οι εξετάσεις παιδοκαρδιολογικής παρακολούθησης, όπως ο υπερηχοκαρδιογραφικός έλεγχος, προγραμματίζονται από τον παιδοκαρδιολόγο ανάλογα με την πάθηση και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Η συχνότητα επανελέγχου μπορεί να είναι από καθημερινή για ειδικές περιπτώσεις, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, έως και ετήσια ή και κατά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Κάποιοι ασθενείς με ελαφράς μορφής συγγενή καρδιοπάθεια δεν θα χρειαστούν ποτέ χειρουργείο ή άλλη θεραπεία ενώ άλλοι θα χρειαστούν καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση. Η ανάγκη και ο κατάλληλος χρόνος του χειρουργείου θα προκύψει από προσεκτική καρδιολογική παρακολούθηση.

Συχνά είναι απαραίτητη κάποια φαρμακευτική αγωγή για την βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς ή για την διατήρηση της σε καλή κατάσταση. Την φαρμακευτική αγωγή ρυθμίζει ο παιδοκαρδιολόγος του ασθενούς. Εάν όμως χρειάζεται εγχείρηση, τα απαραίτητα φάρμακα ρυθμίζονται από τον καρδιοχειρουργό σε συνεργασία με τον παιδοκαρδιολόγο, τόσο κατά την διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο όσο και κατά την αρχική μετεγχειρητική περίοδο.

Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις ( π.χ αντιπηκτικά ) όλα τα υπόλοιπα χορηγούνται μέχρι την παραμονή της επέμβασης.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΝΔΟΚΑΡΔΙΤΙΔΟΣ

Μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα ονομάζεται μία λοίμωξη που οφείλεται σε μικρόβια που μπαίνουν στο αίμα και εγκαθίστανται στο εσωτερικό της καρδιάς, πάνω στις βαλβίδες ή στα αγγεία. Παρόλο που η ενδοκαρδίτιδα δεν είναι κάτι το σύνηθες, οι ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν περισσότερες πιθανότητες να την αναπτύξουν .

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν συγγενή καρδιοπάθεια και δεν έχουν χειρουργηθεί (αλλά και πολλοί απ’ αυτούς που έχουν χειρουργηθεί) χρειάζονται χημειοπροφύλαξη (προφυλακτική αντιβίωση) για να μειώσουν τον κίνδυνο της ενδοκαρδίτιδος. Σύμφωνα με την American Heart Association η χημειοπροφύλαξη συνιστάται σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε:

  • Αφαίρεση αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων «κρεατάκια»
  • Επεμβάσεις στο γαστρεντερικό, ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα
  • Οδοντιατρικές επεμβάσεις

Η χορήγηση της αντιβίωσης πρέπει να γίνεται με μία δόση μια ώρα πριν την επέμβαση. Η δοσολογία προσδιορίζεται από τον γιατρό του παιδιού. Παρατίθεται περιληπτικός πίνακας της συνιστώμενης χημειοπροφύλαξης .

ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Συνήθως δεν χρειάζονται ιδιαίτεροι περιορισμοί όσο αφορά τη σωματική δραστηριότητα των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια. Συχνά συνιστάται ενθάρρυνση σε ήπια άσκηση για την διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης. Οι δραστηριότητες που επιτρέπονται και οι όποιοι περιορισμοί καθορίζονται από τον καρδιολόγο. Εξαίρεση αποτελεί η μετεγχειρητική περίοδος (χρονικό διάστημα 3 μηνών μετά την εγχείρηση) κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να αποφεύγονται έντονες κινήσεις που θα επιβαρύνουν τον θώρακα.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Οι νέες γυναίκες με συγγενή καρδιοπάθεια προβληματίζονται στη σκέψη να αποκτήσουν παιδί. Ερωτήσεις όπως: Είναι αρκετά δυνατή η καρδιά μου για να αντεπεξέλθει σε μια εγκυμοσύνη, ή «τι πρέπει να χρησιμοποιήσω ως αντισύλληψη» ή ακόμα «θα έχει το παιδί μου το ίδιο πρόβλημα» είναι αρκετά συχνές και αντικατοπτρίζουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Όσο αφορά στην αντισύλληψη, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Σε ορισμένες περιπτώσεις το αντισυλληπτικό «χάπι» πρέπει να αποφεύγεται. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει στη σωστή επιλογή αντισυλληπτικής μεθόδου.

Γενικά, δεν συνιστάται εγκυμοσύνη αν υπάρχει σημαντική συγγενής καρδιοπάθεια που δεν έχει διορθωθεί. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. σοβαρού βαθμού κυάνωση), η εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποφεύγεται. O καρδιολόγος σας θα σας βοηθήσει σε αυτούς τους προβληματισμούς.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι περισσότερες γυναίκες με συγγενή καρδιοπάθεια που υπεβλήθησαν σε επιτυχή διορθωτική χειρουργική επέμβαση μπορούν να έχουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και τοκετό.

Για το χρόνο και τον τρόπο του τοκετού, καθώς και το είδος της αναισθησίας που θα «προσφερθεί» στη μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού (επισκληρίδιος κλπ) είναι ουσιαστική και απαραίτητη η συνεργασία της «μαιευτικής ομάδας» (μαιευτήρας, αναισθησιολόγος κλπ) με την «καρδιολογική» ομάδα της εγκύου.

Ορισμένες φορές, ασθενείς με άριστη καρδιακή λειτουργία μετά επιτυχή διόρθωση συγγενούς καρδιοπάθειας πρέπει να λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή (π.χ αντιπηκτικά μετά από αντικατάσταση βαλβίδας). Σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται συμβουλή του γυναικολόγου πριν δρομολογηθεί κάποια εγκυμοσύνη.

Όσον αφορά στο ερώτημα για την κληρονομικότητα, στο γενικό πληθυσμό, οι πιθανότητες να γεννηθεί ένα παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια είναι 8 στα 1000. Οι πιθανότητες είναι λίγο περισσότερες για γυναίκες που έχουν ήδη ένα παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια (ίσως 10 στα 1000), αλλά οπωσδήποτε όχι τόσο μεγάλες όσο αν οι συγγενείς καρδιοπάθειες ήταν κληρονομικές παθήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κληρονομικότητα σε συγκεκριμένη συγγενή καρδιοπάθεια μπορείτε να απευθυνθείτε στη συγγραφική ομάδα και στους συνεργάτες τους που ειδικεύονται σε θέματα γενετικής.

Στο νοσοκομείο μας μια φορά την εβδομάδα γίνεται σύσκεψη με συμμετοχή καρδιολόγων, χειρουργών, αναισθησιολόγων, εντατικολόγων αλλά και συνεργατών καρδιολόγων και άλλων ειδικοτήτων, όπου αναλύονται τα προβλήματα των ασθενών και λαμβάνονται αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

 

επιστροφή

Επικοινωνήστε μαζί μας
Γραφείο κ. Σαρρή
Λ. Κηφισίας 2,
Μαρούσι 15125, 1ος όροφος ( έναντι εκθεσιακού κέντρου HELEXPO)

Τηλ. Ιατρού:6932 60 10 20
Τηλ. γραμματείας για ραντεβού:
+30 697 8039550
E: info@athensheartsurgery.gr