Main Image

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ

(Α) ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ

1)Όταν ο παιδοκαρδιολόγος κρίνει ότι ενδείκνυται καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση, ο καρδιοχειρουργός σε συνεργασία με τον παιδοκαρδιολόγο θα συνεκτιμήσει όλα τα σχετικά κλινικά στοιχεία (κατάσταση του ασθενούς, συμπτώματα και αποτελέσματα εξετάσεων). Σε σύμπλοκες καταστάσεις των ασθενών παιδιατρικής ηλικίας, συνιστάται λεπτομερής συζήτηση των κλινικών στοιχείων και όλων των ειδικών εξετάσεων (π.χ. υπερηχοκαρδιογραφήματα, δοκιμασία κόπωσης, μαγνητική τομογραφία και καθετηριασμό) σε επιστημονική σύσκεψη παιδοκαρδιολόγου - παιδοκαρδιοχειρουργού, ώστε να επιτραπεί η ανάλυση όλων των λεπτομερειών για να αποφασιστεί το εξατομικευμένα καλλίτερο για τον συγκεκριμένο ασθενή, δηλαδή: α) το καταλληλότερο είδος επέμβασης και β) ο πιο ενδεικνυόμενος χρόνος για την πραγματοποίηση της εγχείρησης.

2)Ο προσδιορισμός του καταλληλότερου χρόνου επέμβασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ το είδος της πάθησης, η φυσιολογία του ασθενούς, η ηλικία και το βάρος / σωματική ανάπτυξη των ασθενών παιδιατρικής ηλικίας, τα συμπτώματά κ.λ.π.). Έτσι, κάποιες επεμβάσεις επιβάλλονται επειγόντως (πράγμα εξαιρετικά σπάνιο), άλλες ημιεπειγόντως (εντός ολίγων ημερών), ενώ οι περισσότερες επεμβάσεις μπορούν να προγραμματιστούν εκλεκτικά.

3)Ο καρδιοχειρουργός, σε ειδική συνάντηση με τον ασθενή (ή τους γονείς/ κηδεμόνες ανηλίκου) θα εξηγήσει με κατανοητό τρόπο τον σκοπό, το είδος και τα βασικά στοιχεία της προτεινόμενης χειρουργικής επέμβασης. Παρέχει επίσης μία εκτίμηση των σχετικών κινδύνων τόσο για την ζωή του ασθενούς όσο και για τις πιο συχνές ενδεχόμενες επιπλοκές και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ο ασθενής μπορεί να θέσει τα ερωτήματά του στον γιατρό και να λύσει τις απορίες του. Η ενημέρωση αυτή του ασθενούς ή των γονέων είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της προετοιμασίας για την εγχείρηση.

(Β) ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΓΕΊΟ

Τι θα πούμε στο παιδί για την επέμβαση; Η πληροφόρηση που θα δώσομε στο παιδί για την εγχείρηση ασφαλώς εξαρτάται από την ηλικία και την ικανότητα να καταλάβει. Εφόσον πάντως η ηλικία το επιτρέπει, το παιδί πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει κάτι για την επέμβαση και κυρίως για την νοσηλεία του στο νοσοκομείο. Η αλήθεια, σωστά παρουσιασμένη, είναι πάντα λιγότερο τρομακτική από την άγνοια. Ο καρδιοχειρουργός, ο αναισθησιολόγος και τα άλλα μέλη της ιατρικής ομάδας θα μιλήσουν στο παιδί με απλό τρόπο για την εγχείρηση. Το ίδιο πρέπει να κάνουν οι γονείς, που πρέπει να γνωρίζουν ότι η διάθεσή τους αντανακλάται στην συμπεριφορά του παιδιού πριν και μετά το χειρουργείο.

1) Εξηγήστε ήρεμα, με ειλικρίνεια με απλό και αληθινό τρόπο τι συμβαίνει. Πείτε του ότι οι εξετάσεις που έγιναν ή θα γίνουν σκοπό έχουν να βρεθεί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα διορθωθεί από τον γιατρό. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει μια υγιή συμπεριφορά.

2) Ειλικρίνεια προς το παιδί δεν σημαίνει ασφαλώς αποκάλυψη κάθε λεπτομέρειας Δώστε γενικές πληροφορίες για καταστάσεις που θα συμβούν (π.χ ότι θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, θα έχει κάποια γάζα στο σημείο της επέμβασης. Εξηγήστε του ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν θα πονάει γιατί θα γίνει όταν κοιμάται. Έτσι δεν θα εκπλαγεί και δεν θα νομίζει ότι εξαπατήθηκε. Συμβουλευτείτε για κάθε απορία τον γιατρό.

3) Βοηθήστε το παιδί να οργανώσει το χρόνο του όταν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ώστε να απασχοληθεί όσο επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του, με προσφιλή γι’ αυτό παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες. Στο τέλος πείτε του ότι τόσο οι γονείς, όσο και το προσωπικό του νοσοκομείου θα κάνουν τα πάντα για να ανακουφίσουν και να λύσουν ό,τι πρόβλημα ή ενόχληση ή παράπονο έχει.

(Γ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Πριν προσδιοριστεί ο χρόνος του χειρουργείου, ο χειρουργός ενδέχεται να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις (π.χ. μαγνητική τομογραφία, υπερηχοκαρδιογράφημα κ.λ.π.) Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ολοκληρωθεί ένα σύνολο εξετάσεων που ονομάζεται προεγχειρητικός έλεγχος. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν μία ακτινογραφία θώρακος, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις. Ο καρδιοχειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το είδος των εξετάσεων του προεγχειρητικού ελέγχου και πού / πότε πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Επιπροσθέτως, ο ασθενής (γονείς) πρέπει να φροντίσουν για την εξασφάλιση του απαραιτήτου αριθμού αιμοδοτών. Συνήθως χρειάζονται 8-10 αιμοδότες που θα δωρίσουν από μία μονάδα αίματος (ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος) υπέρ του ασθενούς. Η αιμοδοσία του νοσοκομείου κατόπιν φροντίζει να υπάρχει η κατάλληλη ομάδα αίματος διαθέσιμη. Κατά την εγχείρηση μπορεί να μην χρειαστεί αίμα ή μόνο μία μικρή ποσότητα, είναι όμως απαραίτητο για λόγους ασφαλείας να έχει εξασφαλιστεί η πλήρης ποσότητα αίματος που έχει καθορίσει ο χειρουργός. Μερικές φορές μπορεί να ζητηθεί από τους συγγενείς να δώσουν και αυτοί, πριν την εγχείρηση, αιμοπετάλια . Λεπτομέρειες για τον τρόπο οργάνωσης και διεκπεραίωσης της αιμοδοσίας θα πάρετε από το γραφείο του καρδιοχειρουργού.

Εάν ο ασθενής έχει προγραμματιστεί για χειρουργείο πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

1)Ο ασθενής δεν πρέπει να έχει πυρετό ή ίωση όταν έρχεται να χειρουργηθεί. Αν αυτό συμβαίνει (συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στα παιδιά) θα πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως οι γιατροί. Μετά από 15 ημέρες και εφόσον έχουν περάσει τελείως τα συμπτώματα τότε θα ξαναπρογραμματιστεί η εγχείρηση.

2)Η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται συνήθως την προηγουμένη ημέρα του χειρουργείου. Μπορεί να επαναληφθούν κάποιες εξετάσεις όπως Η.Κ.Γ., αιματολογικές εξετάσεις, α/α θώρακος. Ο ασθενής ή οι γονείς δίνουν γραπτή συγκατάθεση για την πραγματοποίηση της επέμβασης.

3)Το χειρουργικό πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει για διαφόρους λόγους όπως (έλλειψη επαρκούς ποσότητας της κατάλληλης μονάδας αίματος κατά την ημερομηνία της εγχείρησης, παρά το ότι έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως η απαραίτητη εθελοντική αιμοδοσία, έλλειψη κλίνης νοσηλείας ή στο Νοσηλευτικό Τμήμα ή στην Μετεγχειρητική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Ορισμένες φορές η αναβολή οφείλεται σε παρεμβολή κάποιου επείγοντος περιστατικού, που πάντοτε προηγείται των εκλεκτικά προγραμματισμένων μη επειγόντων επεμβάσεων. Έτσι το χειρουργείο του ασθενούς μπορεί να καθυστερήσει ή και να αναβληθεί αν χρειαστεί .

(Δ) Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ

Η προεγχειρητική προετοιμασία ξεκινά αρκετά πριν την ημέρα της επέμβασης. Καλό είναι οι γονείς να ζητούν να μιλήσουν με τον ειδικό αναισθησιολόγο έστω και τηλεφωνικά αρκετές ημέρες πριν την επέμβαση. Έτσι θα υπάρχει χρόνος για οδηγίες προετοιμασίας τόσο στον ψυχολογικό τομέα, όσο και στον καθαρά ιατρικό-οργανικό (φυσική κατάσταση, φαρμακευτική υποστήριξη κ.λ.π). Σπάνια χρειάζεται κάποια παιδιά να εισαχθούν λίγες ημέρες νωρίτερα στο νοσοκομείο ή στον Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για να «προετοιμασθούν» καλύτερα για την επέμβαση.

Σε κάθε όμως περίπτωση η επίσκεψη του αναισθησιολόγου την προηγούμενη της επέμβασης, βοηθά τους μικρούς ασθενείς στο να εξοικειωθούν με το γεγονός της εγχείρηση, να λύσουν τις απορίες τους, να τους ενισχυθεί η πεποίθηση ότι όλοι φροντίζουν και προσπαθούν για αυτούς. Η ημέρα του χειρουργείου ξεκινά με τη χορήγηση της «προαναισθητικής αγωγής».

Συνήθως δίνεται από το στόμα ( σιρόπι-χάπι σε μεγάλα παιδιά ) και σκοπό έχει να προσφέρει αμνησία, εξάλειψη του άγχους αποχωρισμού από τους γονείς και ίσως ύπνο.

Ο ειδικός αναισθησιολόγος εκτός από τη χορήγηση αναισθησίας, παρακολουθεί συνεχώς και παρεμβαίνει διορθωτικά στις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς (αιμοδυναμική καρδιάς, πνευμόνων, εγκεφάλου, νεφρών κ.α ) με πλειάδα οργάνων (monitor) που υπάρχουν στο χειρουργείο.

Οι συγγενείς ενημερώνονται τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια της επέμβασης σε τακτά χρονικά διαστήματα.

(Ε) ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

(α) Στο νοσοκομείο

1)Μετά την εγχείρηση ο ασθενής νοσηλεύεται στην μετεγχειρητική Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ή στην Καρδιοχειρουργική ΜΕΘ αν πρόκειται για ενήλικα ασθενή.

2)Η παραμονή των γονέων στο χώρο της ΜΕΘ δεν είναι δυνατή για λόγους ασφαλείας των νοσηλευομένων εκεί. Ο χρόνος του επισκεπτηρίου είναι αυστηρός. Οι γονείς όμως δεν χρειάζεται να ανησυχούν, διότι τον ασθενή ( παιδί ή ενήλικα ) θα τον προσέχει αποκλειστικά ένας νοσηλευτής σε 24ωρη βάση όσο βρίσκεται στη μονάδα και θα έχει συνεχή 24ωρη ιατρική παρακολούθηση. Οι γονείς θα μπορέσουν να μείνουν με το παιδί όταν θα μεταφερθεί στον όροφο. Μπορούν επίσης να του φέρουν τα αγαπημένα του παιχνίδια έτσι ώστε να νιώθει οικείο το χώρο γύρω του.

3)Ο συνολικός χρόνος νοσηλείας στο νοσοκομείο εξαρτάται από τη σοβαρότητα της επέμβασης, σε γενικές γραμμές όμως κυμαίνεται από 7 έως10 ημέρες .Η παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας συχνά διαρκεί ένα με δύο 24 ώρα, άλλοτε όμως απαιτούνται αρκετές μέρες νοσηλείας στην ΜΕΘ.

(β) Η ανάρρωση στο σπίτι

Όταν ολοκληρωθεί η ενδονοσοκομειακή ανάρρωση του ασθενούς / παιδιού, τότε δίνεται το εξιτήριο. Ο ασθενής πρέπει να έχει κινητοποιηθεί επαρκώς, να σιτίζεται κανονικά, να είναι απύρετος και να έχει ρυθμιστεί η φαρμακευτική του αγωγή. Πριν την έξοδο του ασθενούς δίδονται λεπτομερείς οδηγίες για τις επιτρεπόμενες και τις επιθυμητές δραστηριότητες, την φαρμακευτική αγωγή και την ενδεικνυόμενη δίαιτα Επίσης, προσδιορίζεται ο χρόνος επανεξέτασης για τον μετεγχειρητικό έλεγχο.

Συνήθως, μετά μία καρδιοχειρουργική επέμβαση συνιστάται προοδευτική κινητοποίηση που περιλαμβάνει καθημερινό βάδισμα, ενώ αντενδείκνυνται δραστηριότητες που επιβαρύνουν το στέρνο (σπορ, γυμναστική, άρση βάρους, κ.λ.π) για περίοδο 3 μηνών. Για τους ενήλικες, συνιστάται να μην οδηγούν για περίοδο 6 εβδομάδων.

επιστροφή

Επικοινωνήστε μαζί μας
Γραφείο κ. Σαρρή
Λ. Κηφισίας 2,
Μαρούσι 15125, 1ος όροφος ( έναντι εκθεσιακού κέντρου HELEXPO)

Τηλ. Ιατρού:6932 60 10 20
Τηλ. γραμματείας για ραντεβού:
+30 697 8039550
E: info@athensheartsurgery.gr